Het spanningsveld van de wmo consulent is bijzonder complex. Aan de ene kant is er een klant met (historische) rechten die hulp nodig heeft en hulp kan krijgen van de lagere overheid. Het doel van de overheid is natuurlijk om zo min mogelijk geld uit te geven (soms) op de grens van het maatschappelijk toelaatbare (dit heet financiële sturing). Veelvuldig worden rechtszaken aangespannen tegen de overheid.
De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.
De volledige uitspraak <klik hier>
Het doel van de klant is hulp bij het zelfstandig wonen waarbij ondersteuning nodig is om een zekere mate kwaliteit van leven te kunnen onderhouden.
Spanningsveld van de wmo consulent in de praktijk
Aan de andere kant is er de overheid. ZIj heeft een budget (een potje voor allen) en één van de taken van een wmo consulent is om een indicatie te stellen: Wat heeft de klant nodig om de alleenredzaamheid (ook vaak als zelfredzaamheid aangeduid) op een dusdanig niveau te brengen en houden dat deze klant op een voor de maatschappij acceptabel niveau kan leven.
De omgeving van de klant is hierbij bijzonder belangrijk. Hierbij zijn vele spelers: familie, vrienden, buren, winkels, kerk, andere hulpinstanties.
Het stellen van een indicatie (een soort van APK met lijst van reparaties) moet periodiek worden bijgesteld omdat de situatie van een klant heel snel kan veranderen. Dit zijn onder andere de directe omgeving (een familielid is niet meer beschikbaar), de gezondheid (ziekte, vergeetachtigheid, dementie en andere ouderdomskwalen die snel de kop op kunnen steken of verergeren ).
Bovenstaande geeft slechts een beetje het kader weer van het spanningsveld waaronder een wmo consulent komt of kan komen te staan.
Bij de opleiding wmo consulent krijgt u handvatten om optimaal te functioneren in dit boeiende maatschappelijke beroep. In deze opleiding worden meer onderwerpen (cases) behandeld omtrent het spanningsveld van de wmo consulent.