Bij de functieprofielen van WMO consulent komt vaak de term voor: “Ervaring met het voeren van keukentafel gesprekken”. Wat is nu zo’n wmo keukentafelgesprek?
Procedure: De inwoner doet een melding bij de gemeente dat hij behoefte heeft aan maatschappelijke ondersteuning. Na de melding doet de gemeente onderzoek naar de situatie van de inwoner. Dat betekent in de meeste gevallen een gesprek, waarin een medewerker van de gemeente of iemand die dat namens de gemeente doet, samen met de inwoner bekijkt wat de persoonlijke situatie is en wat hij nodig heeft om zelfredzaam te zijn en te kunnen meedoen aan de samenleving. Doel is om samen met de inwoner tot een goed afgewogen en onderbouwd plan voor ondersteuning te komen. De inwoner die dat wil kan zelf een persoonlijk plan indienen waarin hij aangeeft wat hij nodig heeft aan ondersteuning en hoe hij denkt dat hij die kan krijgen. Dat plan moet een week na de melding worden ingediend. De gemeente betrekt dit persoonlijk plan bij het gesprek. De gemeente spant zich daarnaast in om de mantelzorger(s) van de inwoner bij het gesprek te betrekken. De gemeente wijst de inwoner erop dat hij zich in het gesprek kan laten bijstaan door een onafhankelijke cliëntondersteuner. Bericht VNG over de 11 zorgen inzake de procedure.
20150419-zorgen-keukentafelgesprek-gesprek-wmo-avi-vng
Een gelijkwaardig wmo keukentafelgesprek
De gemeente komt langs, wie krijg u aan tafel
Het wmo keukentafelgesprek is een veel gehoorde term. In de opleiding wmo consultent wordt hierbij uitgebreid aandacht aan besteed.
Het wmo keukentafel gesprek is regelmatig onderwerp in het nieuws.
Hoogleraar Gijsbert Vonk over het keukentafelgesprek
Het keukentafelgesprek. Al sinds de invoering van deze gesprekken waarin de burgers met de lokale overheid moeten bespreken hoeveel hulp er nodig is, is er discussie. Volgens hoogleraar Gijsbert Vonk gebruiken gemeenten de gesprekken om mensen van voorzieningen af te praten.
“De gedachte achter het keukentafelgesprek was dat de zorg dichterbij komt. Met de gemeente aan de keukentafel, informeel. Maar het achterliggende doel is natuurlijk het halen van flinke bezuinigingen”, zegt Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de universiteit van Groningen.
<lees meer in het e-book>